Koelkast of diepvriezer veilig verhuizen 

koelkast-verhuizen-leeghalen.jpg

Bij het verhuizen van een koelkast of diepvriezer moet u op een aantal zaken letten. In dit artikel kunt u lezen welke stappen u moet volgen voor een vlotte verhuis.

Stappenplan

Stap 1: koelkast leegmaken

Een volle koelkast verhuizen is zeer onverstandig. Maak daarom allereerst de ijskast helemaal leeg. De etenswaren kunt u bewaren in een andere koelkast of een koelbox.

Houd ermee rekening dat u na de verhuizing vaak niet direct uw frigo of vriezer in gebruik kan nemen. De vloeistoffen in de koelkast hebben namelijk tijd nodig om terug te zaken naar de juiste plek. Sluit u de machine te snel aan, dan kan dat leiden tot schade. Het is daarom belangrijk om een goed alternatief te hebben voor uw etenswaren.

 

 

Stap 2: vriesvak ontdooien

Verhuist u een vriezer of heeft uw koelkast een vriesvak? Dan moet u deze eerst ontdooien. Dit doet u het best de avond voor de verhuizing, aangezien het ontdooien enkele uren kan duren. Schakel eerst de machine uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Veel diepvriezers hebben aan de onderkant een uitloop voor de afvoer van het smeltwater zitten. Plaats hier een bak onder om dit op te vangen. Heeft uw machine geen uitloop? Houd dan voldoende handdoeken gereed om het smeltwater op te vangen. Zelfs kleine vriesvakken kunnen voor veel water zorgen, dus houdt hier rekening mee. Leg 1 handdoek in het vriesvak, zodat het water niet door heel de koelkast gaat. Leg een grote handdoek op de grond om het resterende smeltwater op te vangen.

 

Ontdooien versnellen

Versnel het ontdooiingsproces door in de diepvriezer een pan of bak met kokend water op een onderzetter te zetten. Na ongeveer een half uur kunt u proberen om de grootste stukken ijs weg te halen met een plastic ijskrabber. Wees wel voorzichtig: de koelelementen zijn zeer kwetsbaar. Haal daarom enkel ijs weg dat al vrijwel helemaal los zit. 

Nadat al het ijs weg is, kunt u de diepvriezer schoonmaken. Maak na afloop de vriezer wel goed droog zodat er geen vocht achterblijft.

 

koelkast-verhuizen-leeghalen-onderdelen.jpg

Stap 3: onderdelen eruit halen

Voorkom dat losse onderdelen zoals lades en draagplateaus kunnen schuiven door ze eruit te halen of vast te zetten met plakband. De koelkastdeur zet u het best vast met een spanband zodat deze niet per ongeluk open kan gaan.

Stap 4: rechtop vervoeren

Ga van tevoren na of de koelkast door alle gangen, deuropeningen en trappenhuizen past. Onze medewerkers kunnen u helpen bij het maken van de keuze voor de inzet van de juiste hulpmiddelen. Past de machine bijvoorbeeld niet door het trapgat, dan kan onze verhuislift de ideale oplossing bieden. Ook kunnen we andere hulpmiddelen zoals een steekwagen inzetten.

Wij verplaatsen en vervoeren uw frigo of diepvriezer met de grootste zorg. Tillen doen we altijd met 2 mensen en de machine wordt rechtop vervoerd om beschadiging te voorkomen. Indien nodig wikkelen we de machine in met noppenfolie of gebruiken we verhuisdeken om schade aan uw woning en machine te voorkomen.

Onze verhuiswagens beschikken over een meubellaadlift of laadbrug, zodat de koelkast moeiteloos rechtop ingeladen kan worden. In de verhuiswagen wordt de machine goed vastgezet om schuiven of omvallen te voorkomen.

 

Stap 5: gereed maken voor gebruik

Het is aan te raden om de koelkast of diepvriezer niet direct na de verhuizing aan te zetten. Veel fabrikanten raden een rusttijd aan om de vloeistoffen voldoende tijd te geven om terug te vloeien naar hun juiste plaats om beschadiging te voorkomen. Deze rusttijd verschilt per merk en model. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat om te achterhalen hoe lang dat voor uw apparaat is. Bent u de handleiding kwijt? Wacht dan 24 uur voordat u de koelkast of diepvriezer weer aanzet.

 

 

Hulp nodig met het verhuizen van uw koelkast? 

Demaegdt heeft ruime ervaring met het verhuizen van koelkasten en andere huishoudelijke apparaaten. Wij zorgen ervoor dat uw huisraad met zorg wordt verhuisd. Wilt u zorgeloos verhuizen zonder zwaar tilwerk? Neem dan contact met ons op voor een offerte.

Vraag
vrijblijvend naar een offerte