Na de verhuis: leer je nieuwe buurt kennen

Verhuizen is een hele onderneming. In de aanloop ernaartoe ben je druk in de weer met plannen, het maken van to-do-lijstjes en inpakken, terwijl je tijdens de verhuisddag zelf niet weet wat eerst in te laden en weer uitpakken. Toch zal het allemaal de moeite lonen. Eens je intrek genomen hebt in je nieuwe woning, is het tijd om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen in je leven.

Dit hoofdstuk kan behoorlijk beklijvend zijn. Daarom geeft Demaegdt je graag enkele handige tips om je nieuwe buurt te leren (ver)kennen. En zoals alles in deze tijden, is er ook een handige app voor.

 

1. Vertrek bij je eigen netwerk

Wie kent de theorie van “six degrees of separation”? Deze stelt dat iedereen slechts zes stappen of minder van elkaar verwijderd is. JE nieuwe buurt leren kennen, begint dan ook vaker dan je denkt bij jezelf.
Kijk eens goed in je bestaande vriendengroep en ga na of je al iemand kent in je nieuwe buurt. Of misschien heeft een kennis wel vrienden in je nieuwe thuisstad? Het is altijd makkelijker om aan te knopen bij iemand waarmee je al een link heeft. Een local brengt je ook vaak in contact met andere dorpsgenoten.

 

2. Natuurlijk is er een app voor

Tegenwoordig is voor alles een app te vinden, dus ook om je nieuwe buurt te leren kennen.

  • Nextdoor: Via deze gesloten buurtapp blijf je makkelijker up-to-date met het reilen en zeilen in je nieuwe omgeving. Maak contact met je nieuwe buren en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zoek je een babysit, wil je de housewarming aankondigen of zien wanneer het volgende wijkfeest plaatsvindt? Dan is nextdoor misschien wel wat je zoekt.
  • Hoplr: een laatste app uit het rijtje. Ook deze app laat je connecteren met je nieuwe wijk. Introduceer jezelf bij je buurtbewoners, help iemand zoeken naar zijn of haar verloren gelopen huisdier of leen een boormachine bij een behulpzame dorpsgenoot. De mogelijkheden zijn eindeloos. Één ding is zeker: na digitaal contact volgt al snel een face-to-face ontmoeting.

Dit is slechts een greep uit een hele resem apps die je toelaten makkelijker die eerste stap te zetten in het leren kennen van je nieuwe buurt. Al deze apps zijn te installeren op zowel Android als iOS.

 

3. Housewarming

Ben je niet zo’n fan van dat onpersoonlijke contact via internet of een app? Doe dan lekker ‘old school’ en organiseer een housewarming party. Het is én blijft een zeer efficiënte manier om je buren te leren kennen. Veel hoeft het niet in te houden. Van zodra je gesettled bent, nodig je de buren uit in je nieuwe woning. Een rondleiding en een drankje aanbieden zijn vaak de perfecte ijsbrekers.

 

4. Spring binnen bij de lokale buurtwinkels

Nog zo’n gouwe ouwe tip: durf buiten gaan in je buurt en spreek mensen aan. In plaats van “anoniem” te gaan winkelen in het grootwarenhuis, slaat u een praatje met de bakker om de hoek of in de lokale buurtwinkel. Ga ook eens een koffie drinken in de lokale cafés of een hapje eten bij dat leuke restaurantje in uw buurt.

 

5. Sociale media

Terug naar de online wereld: sociale media zijn perfecte tools om kennis te maken met je nieuwe buurt. De manieren waarop je deze netwerken kunt gebruiken zijn vrijwel eindeloos. Zo kun je via Facebook lid worden van lokale groepen. Verschillende steden en gemeenten hebben ook hun eigen communities op Facebook, LinkedIn of Twitter. Volg filmpjes van de lokale verenigingen op Youtube en link met die leuke koffiebar op Instagram. Dit zijn ideale plekken om up-to-date te blijven over wat er om gaat in je nieuwe buurt. Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar lokale hashtags. #visitBruges, #liegetogether, #Antwerpen zijn maar enkele voorbeelden. Ook kun je de officiële kanalen van je nieuwe stad of gemeente volgen op Facebook, Twitter of Instagram.

 

6. Sluit je aan bij lokale verenigingen

Speelde je voetbal en is het onhaalbaar de verplaatsing te blijven maken vanaf je nieuwe woonplaats? Sluit je dan aan bij de lokale voetbalvereniging in de buurt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere interesses: postzegelverzamelaars, toneelgroepen, vissers, volleybal, motorliefhebbers… Noem maar op! Wat is makkelijker dan nieuwe mensen leren kennen waarvan je weet dat je een interesse deelt?

 

7. Wees creatief of gewoon jezelf...

We kunnen blijven tips opsommen, maar vaak zijn het net de kleine, persoonlijke en creatieve zaken die het verschil maken. Ben je handig? Biedt dan je hulp aan bij je nieuwe buren. Of maak een mooie kaart die je kunt bezorgen bij je buren (als uitnodiging voor je housewarming?).

Heb je kinderen? Laat ze buiten spelen in het lokale park of speelplein. Kinderen leggen vaak veel sneller contact en brengen je dichter bij hun ouders. Heb je een hond? Laat hem dan uit in je buurt en spreek andere ‘baasjes’ aan.

Oefen je een vrij beroep uit? Dan kom je waarschijnlijk als vanzelf in contact met je dorpsgenoten.

 

Tijdelijke opslag

Hebt u niet direct plaats voor alles? Wij hebben self storage ruimtes waar u (een deel van) uw inboedel tijdelijk kan opslaan. Neem contact op via ons contactformulier of telefonisch via 059 70 58 94 voor meer informatie.

Vraag
vrijblijvend naar een offerte

Praktische tips:

Tijdelijke opslag nodig? Bekijk dan onze self storage. We bieden opslagruimte aan in verschillende afmetingen zodat je ongetwijfeld de ruimte vindt die bij jou past. We hebben ook professioneel verhuismateriaal te koop voor het veilig verhuizen of stockeren van jouw spullen.