Een huis kopen en verhuizen: welke documenten moet u ontvangen?

Een huis kopen is spannend en veel mensen kunnen niet wachten om hun nieuwe woning in te richten en de nieuwe buren te leren kennen. Toch is er eerst een lading papierwerk die u moet afwerken vooraleer u uw intrek kunt nemen in uw nieuwe stekje.

Omdat velen door de bomen het bos niet meer zien, geeft Demaegdt u alvast graag een overzicht van de nodige documenten die u ontvangt bij de aankoop van een woning. Zo blijft alles duidelijk en kunt u vol vertrouwen het hele proces aanvatten.

De documenten die u krijgt bij de aankoop van een huis

Hieronder lijsten we de belangrijkste documenten op die u in handen zal krijgen nadat u een huis aankocht:

  • Energieprestatiecertificaat (EPC).
    Dit relatief nieuwe document is de laatste jaren vaak in het nieuws geweest. Het is een certificaat dat door een erkend adviseur uitgereikt wordt en bevat een energiescore tussen nul en 700. Dit geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en bevat daarbovenop mogelijke verbeteringen. Denk hierbij aan beter isoleren, kiezen voor dubbel glas, het vervangen van de verwarmingsketel etc.
  • Bodemattest.
    Met het bodemattest, uitgegeven door OVAM, toont de vorige eigenaar van uw woning aan dat de grond waarop gebouwd werd niet vervuild is.
  • Stookolieattest.
    In het verlengde van een bodemattest, krijgt u soms ook een stookolieattest. Dit is enkel het geval indien uw nieuwe woning verwarmd wordt aan de hand van stookolie. De tank waarin deze olie wordt opgeslagen moet namelijk gekeurd zijn. Deze keuring vindt verplicht om de drie (ondergrondse metalen tank), vier (ondergrondse kunststoftank) of vijf (bovengrondse tank) jaar plaats.

    Deze keuring gaat na of de tank niet lekt en zo de bodem kan vervuilen.
  • Verslag van elektriciteitskeuring.
    Naast een eventuele stookolietank, moet ook de elektriciteitsinstallatie gekeurd worden. Een erkende controleur moet deze keuring uitvoeren op kosten van de verkoper, waarna het attest 25 jaar geldig blijft.

    De keuring is enkel noodzakelijk wanneer de installatie geplaatst werd voor 1 oktober 1981 en die daarna niet meer uitgebreid en gekeurd werd. Nieuwere installaties zijn normaal gezien sowieso gekeurd. Heeft u pech en wordt de elektriciteitsinstallatie afgekeurd? Dan bent u verplicht om binnen anderhalf jaar na het verlijden van de akte uw installatie aan te passen en opnieuw te laten keuren.
  • Postinterventiedossier.
    Dit technische document bundelt belangrijke informatie die van pas kan komen tijdens werken aan uw woning. Het bevat namelijk info over de structuur van uw gebouw, de leidingen, gebruikte materialen, eerder uitgevoerde werken etc. Dit dossier moet altijd geraadpleegd en aangevuld worden wanneer er werkzaamheden doorgevoerd worden in een gebouw. Elke woning die gebouwd of verbouwd werd na 2001 moet zo’n dossier hebben.
  • Stedenbouwkundig uittreksel
    Dit is geen landelijke verplichting, maar hangt van gemeente tot gemeente af. Zij hebben namelijk een informatieplicht naar hun inwoners toe. Daarom geven sommige gemeenten een uittreksel uit het plannen- en het vergunningenregister. Deze documenten vermelden eerder verleende vergunningen, overtredingen en verkooprechten van derden.
  • Kadastraal plan.
    Dit document toont een plan van het perceel en de woning die u koopt. Het vertelt u alles over de precieze indeling door de overheid van de grond waarop de woning staat, de oppervlakte van het perceel en geeft meer informatie over het kadastraal inkomen. Daarnaast bevat dit het bouwjaar van de woning. Dit document is noodzakelijk om andere formulieren, zoals het bodemattest (zie hierboven) aan te vragen.
  • Specifieke documenten.
    Sommige situaties vereisen een speciaal document:

     1. Huurovereenkomst.
    Wie een woning koopt die op het moment van de koop nog verhuurd wordt, dan krijgt u bij het verlijden van de akte ook het verhuurcontract. Het kan ook zijn dat de verkoper nog even in de woning blijft wonen, in afwachting van hun verhuis. In dat geval betalen zij de nieuwe eigenaar huur. Wanneer u een woning koopt die verhuurd wordt, maar zelf niet wil verhuren, dan moet u uiteraard de opzegtermijn respecteren.

    2. Documenten in verband met mede-eigendom.
    Dit is vaak van toepassing op mensen die een appartementswoning kopen. In dit geval krijgt u de basisakte, een reglement van mede-eigendom, verslagen van de vergaderingen van mede-eigenaars en een lastenoverzicht.

Tijdelijke opslag

Hebt u niet direct plaats voor alles? Wij hebben self storage ruimtes waar u (een deel van) uw inboedel tijdelijk kan opslaan. Neem contact op via ons contactformulier of telefonisch via 059 70 58 94 voor meer informatie.

Vraag
vrijblijvend naar een offerte

Praktische tips:

Tijdelijke opslag nodig? Bekijk dan onze self storage. We bieden opslagruimte aan in verschillende afmetingen zodat je ongetwijfeld de ruimte vindt die bij jou past. We hebben ook professioneel verhuismateriaal te koop voor het veilig verhuizen of stockeren van jouw spullen.