Aquarium verhuizen 

Bij het verhuizen van een aquarium komt veel kijken. Allereerst is een aquarium uiterst breekbaar, en daarnaast moet ook nog met de vissen of andere aquariumbewoners rekening worden gehouden. Bekijk hieronder ons stappenplan voor een veilige verhuis.

Tips

Verhuizen zonder water

De aanpak is afhankelijk van de grootte van het aquarium. Bij relatief kleine aquaria (tot ongeveer 80 cm) kunt u in de regel de bodembedekking en een laagje water van zo'n 5 cm in het aquarium laten om zo het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren. In dat geval is het wel aan te raden om het aquarium bij het verplaatsen te ondersteunen met bijvoorbeeld een stevige houten plank.

Bij grotere aquariums zal al het water uit het aquarium gehaald moeten worden in verband met het gewicht en de hoge druk op de voegen en bodem. Als deze druk te hoog wordt, dan kan het aquarium gaan lekken of zelfs uit elkaar kan klappen. Daarnaast is het gewicht van een aquarium behoorlijk. Een groot aquarium kan helemaal leeg al 80 kg of meer wegen. 

 

Vissen en planten vervoeren

Bewaar het aquariumwater in jerrycans of afsluitbare emmers, zodat de vissen na de verhuizing in hun eigen vertrouwde water geplaatst kunnen worden. Vervoer de vissen zelf in een verduisterde emmer of bak met voldoende lucht erboven. Indien het erg warm of koud is, is het aan te raden om de vissen in een koelbox te vervoeren. Op deze manier blijft de temperatuur van het water namelijk zoveel mogelijk stabiel. Zeker voor de langere ritten is het handig om een luchtpomp op batterijen aan te schaffen om het zuurstofgehalte op peil te houden.

Planten bewaart u het best onderwater, zodat ze niet uitdrogen.

 

Verhuizen van het filter

Vervoer het filtermateriaal in het aquariumwater. Hebt u een extern filter, laat deze dan draaien in een emmer. Reinig het filter niet, zodat de waardevolle bacteriën in leven blijven. Het filter is essentieel om te voorkomen dat de pH-waarde en het ammoniakgehalte van het water niet te hoog worden. Om ervoor te zorgen dat bacteriën blijven leven, kan het daarom handig zijn om het zuurstofgehalte van het water waarin het filter vervoerd wordt op peil te houden met een luchtpomp op batterijen. Het ecosysteem van het aquarium kan op deze manier sneller herstellen.

 

Goede planning is essentieel

Bij het verhuizen van een aquarium is een goede planning van belang. Vissen kunnen gestrest raken van een verhuizing, dus het is in ieders belang dat dit zo soepel en efficiënt mogelijk gebeurd.

We raden u aan om van tevoren te bedenken waar het aquarium precies moet staan en na te gaan of hij probleemloos door alle gangen, deuropeningen en trappenhuizen past. Wij zorgen ervoor dat het aquarium met zorg opgetild en vervoerd wordt. Aan de hand van uw specifieke situatie zorgen we voor de juiste hulpmiddelen

 

Meubellaadlift en laadbrug

Denk ook aan het vervoer. Kies voor een verhuiswagen met een meubellaadlift of laadbrug, zodat uw aquarium eenvoudig rechtop de verhuiswagen ingeladen kan worden. Controleer in de verhuiswagen of het aquarium extra goed vastgezet is met extra beschermingsmateriaal zodat deze gedurende het transport stabiel staat en niet verschuift.

Extra tip: laat uw verhuisfirma tijdig weten dat u een aquarium wilt verhuizen, zodat zij de juiste voorbereidingen kunnen treffen en de nodige zaken kunnen aftoetsen.

 

Tijdelijke opslag

Hebt u niet direct plaats voor uw aquarium? Wij hebben self storage ruimtes waar u uw aquarium tijdelijk kan opslaan. Neem contact op via ons contactformulier of telefonisch via 059 70 58 94 voor meer informatie.

Vraag
vrijblijvend naar een offerte